Nederland heeft behoefte aan betaalbare, duurzame woningen en daarbij kan een innovatief concept uit de modulebouw goed van pas komen. Circle is een 3D-Betoncasco® waarmee diverse soorten gebouwen en gebouwvormen gemaakt kunnen worden. Ze voldoen ook nog eens aan de BENG-eisen.

De gestandaardiseerde module heeft een binnenafmeting van 9,6 bij 3,6 meter en bestaat grotendeels uit één stuk. “Het dak, de twee zijwanden, een kopwand en de funderingsbalken storten we in een keer in de mal,” vertelt Luuk Verhagen, productmanager van CascoTotaal. “De vloer schuiven we er later in, waarna de vierde wand met lasplaten aan het casco wordt bevestigd. Het resultaat is een module die je als een Lego-steen op en naast andere modules kunt plaatsen.” Bouwen wordt op die manier eenvoudig, het is een kwestie van schuiven en stapelen. Weer uit elkaar halen of verplaatsen kost ook weinig moeite, want de Circle modules worden gekoppeld met droge, demonteerbare verbindingen.

 

Marinierskazerne

CascoTotaal ontwikkelde het innovatieve concept in nauwe samenwerking met KAAN Architecten en ingenieursbureau ABT. Aanleiding was een tender voor een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Opdrachtgever het ministerie van Defensie bood ruimte om dit plan in te vullen met gestandaardiseerde woonmodules. CascoTotaal had daar wel een idee voor. Het dochterbedrijf van De Hoop Terneuzen produceert namelijk al jaren 3D-Betoncasco’s® in de fabriek in Terneuzen. Deze 35 vierkante meter grote betonmodules zijn voorzien van grote wandsparingen en een sparing voor de trap. De drie partijen perfectioneerden het tot een concept voor snelle realisatie van wooneenheden – tijdelijk of permanent. KAAN Architecten verzorgt daarbij de architectuur, ABT neemt de constructieve en installatietechnische kant voor zijn rekening.

Een Circle casco is bruikbaar als tiny house of eengezinswoning, maar laat zich ook horizontaal koppelen en verticaal stapelen. Op die manier is het mogelijk om appartementengebouwen te realiseren.

Largo-Nature-Resort-12___media_library_original_1400_788

30 procent minder beton

Minimalisering van het materiaalgebruik stond voorop bij de ontwikkeling van het concept. Doordat de modules grotendeels in één keer worden gestort is het mogelijk de wanden en vloeren dunner dan normaal uit te voeren. “De casco’s zijn zo ge-engineerd en berekend dat we de wanden en het dak in een dikte van 100 millimeter kunnen leveren. De funderingsbalken zijn geïntegreerd in het casco,” vertelt Verhagen. De modules hebben bovendien geen cementdekvloer nodig. Het resulteert in een betonreductie van ongeveer 30 procent. Dat vermindert niet alleen de CO²-voetafdruk, maar ook de materiaalkosten. De modules kunnen bovendien voldoen aan de eisen ten aanzien van Bijna Energie Neutraal Bouwen (BENG). Met het oog daarop zijn ze standaard uitgevoerd met een geïsoleerde (begane grond) vloer. De MKI-waarde van een Circle casco is 0,21.

Het integrale ontwerp, de prefabricage en de just-in-time-levering zorgen voor minimalisering van faalkosten. Ten opzichte van reguliere bouwconcepten vallen de totale kosten mede daardoor al gauw zo’n twintig procent lager uit, vertelt commercieel directeur Rob Hogendoorn van CascoTotaal. “De bouwkosten voor een tweelaagse woning van 70 vierkante meter bedragen met onze modules ongeveer 140.000 euro. Voeg daar de winst bij die we boeken op logistiek en bouwtijd en je hebt een concept voor de toekomst.” In de Circle modules worden geen leidingen ingestort, om de indeling zo flexibel mogelijk te houden. Wanneer een woning of appartement uit meer dan één casco of woonlagen bestaat, kunnen de installaties gekoppeld worden via een schacht. Daarnaast is er voldoende ruimte tussen twee gestapelde casco’s om leidingwerk aan te brengen en weg te werken. In een boorprotocol is aangegeven waar voorzieningen kunnen worden aangebracht in vloer, wanden en dak.

 

Circulair

Bouwen gaat rap met de gestandaardiseerde modules. Een Circle casco kan binnen 24 uur worden gestort en ontkist. Het vergt ongeveer tien werkdagen om een casco af te bouwen. Ter vergelijking: de bouw van een reguliere eengezinswoning kost in Nederland gemiddeld anderhalf jaar. De aannemer die de afbouw voor zijn rekening neemt kan dat doen in de geconditioneerde afbouwhal naast de fabriek op het terrein van CascoTotaal. Daar bevinden zich twee assemblagelijnen met ieder tien
stations.

Het is mogelijk om Circle-woningen gefaseerd in gebruik nemen. De bewoner kan er in principe meteen in, in afwachting van andere units die nog worden aangekoppeld, want de modules gaan kant-en-klaar richting de bouwplaats, inclusief keuken, sanitair, kozijnen en ramen. Een Circle casco kan meerdere malen in- en uitwendig worden gestript en afgebouwd en opnieuw worden benut. Aan het einde van hun decennialange levensduur is het beton eenvoudig verwerkbaar tot granulaat. Er gaat dus geen materiaal verloren, het concept is volledig circulair.

Voor welke doelgroepen is het concept bedoeld? Sowieso voor starters, senioren, statushouders en de zorgsector, somt Hogendoorn op. “Het is zeer geschikt voor de korte- en langetermijn verhuurmarkt. We hebben al meer dan 200 Circle’s verkocht en zijn druk bezig met het produceren.” Ook de uitbreiding van het eigen betonlaboratorium gebeurt met Circle modules. CascoTotaal kan momenteel ongeveer 370 Circle casco’s per jaar leveren, dus zo’n dertig per maand. Dat aantal wordt zonodig verder opgeschroefd afhankelijk van de toekomstige afname. Het uiteindelijke streven is 2000 – 3000 Circle casco’s per jaar. Hogendoorn: “Als we tot 2030 een miljoen nieuwe woningen willen bouwen, dan hebben we dit modulaire en super circulaire concept keihard nodig.”

202207-Transport-Circle-Mijl-Limburg---CAS-(40)___media_library_original_1400_788
202207-Transport-Circle-Mijl-Limburg---CAS-(37)
Logo CascoTotaal

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.