Casco-totaal-3645

Projectgegevens

Projectnaam

Curaviewoningen

Locatie

Kwadendamme

Afnemer

R&B Wonen

Opleverdatum

2016

Gebruikt product

Op maat gemaakte casco woningen

Doelgroepen

Woningcorporaties
Gemeenten

Curaviewoningen

In de kern van Kwadendamme, in de Witte Dam en de Rozenstraat, werden in het voorjaar van 2016 de eerste acht curaviewoningen opgeleverd.

De woningen zijn geplaatst aan het nieuwe dorpsplein dat op 19 mei 2016 officieel werd geopend. De realisatie van het proefproject was een groot succes en voldeed aan alle eisen van opdrachtgever R&B Wonen. Daarom heeft de woningcorporatie de samenwerking voortgezet met CascoTotaal in 2017. In totaal zijn er nog 77 curaviewoningen geproduceerd. Bouwgroep Peters en Aannemersbedrijf Van der Poel waren verantwoordelijk voor het afbouwen. 52 Prefab woningen voor de gemeente Reimerswaal en 25 voor de gemeente Borsele.

Onderhoudsvrij en levensloopbestendig

De curaviewoning, ontworpen door Grosfeld van der Velde, wordt door CascoTotaal en haar partners compleet in de fabriek gemaakt, inclusief installaties en afwerkingen. De prefab modules worden op de bouwplaats binnen zeer korte tijd geplaatst. De woning is binnen de exploitatie van 50 jaar verplaatsbaar en voldoet aan hoge eisen betreffende duurzaamheid en energiezuinigheid. De materialisering is zodanig toegepast dat de curaviewoning een onderhoudsvrije levensloopbestendige woning is. De woning kan dienen als ‘gewone’ huurwoning, maar de bewoner kan er ook blijven wonen als hij zorgbehoevend wordt en bijvoorbeeld slechter ter been raakt. Voorheen was de keuze voor de bewoner dan om naar een appartement of zelfs een verzorgingshuis te verhuizen. De woning wordt compleet van beton gemaakt, wat ten goede komt aan een comfortabele, robuuste woonbeleving.

Zeer flexibel

De woningen zijn in hoge mate flexibel. Er kan bijvoorbeeld een verdieping op gezet worden als er behoefte is aan meer ruimte of als een gezin de woning betrekt. Maar de woning kan ook weer kleiner gemaakt worden. Van de acht curaviewoningen in Kwadendamme werden vier woningen uitgevoerd met een opbouw en vier woningen zonder opbouw. De begane grond bestaat uit een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers, een badkamer met toilet, aparte toiletruimte en een bijkeuken. De woningen met een opbouw hebben op de verdieping nog twee extra slaapkamers en een overloop. Alle elementen worden in de fabriek van CascoTotaal geproduceerd, gemonteerd en afgewerkt.

Curavie staat voor ‘zorg voor leven’, maar staat ook voor een bepaald woningtype van R&B wonen. Het belanrijkste kenmerk is dat de woning beschikt over een volledig woonprogramma op de begane grond, dus wonen, douchen en slapen zonder de trap op te hoeven.

Locatie